onsdag den 15. februar 2012

Langtidsstegt oksefilet med kartoffelfondant















Når der er tilbud på oksefilet til 45 kr per halv kg, så skal der selvfølgelig leges lidt og fik sat en ret sammen med inspiration fra Gastromand, bestående af langtidsstegt oksefilet med kartoffelfondant, persillerodscreme og en rødvinsauce serveret med en bønnesalat med feta og tomat. 


Ingredienser: 
Oksefilet og sauce: 
1 oksefilet
½ Flaske rødvin 
1 Gulerod
1 Persillerod
1 Løg 
1 kvist timian 
1 dl fløde 
kraftig oksefond


Kartoffelfondant:
5-6 Store bage kartoffler 
250g smør 
Halv hoved hvidløg 
Et par kviste timian 
Olivenolie 


Persille creme:
3-4 persillerødder
Fløde 
Mælk 
Salt/peber 




Fremgangsmåde:
Kødet:
Rids fedt siden af fileten med en skarp kniv og kryder med salt og peber.Sæt en pande over kraftig varme, gerne så varm at den ryger lidt, brun først stegens fedt side og derefter vendes den og brundes på den anden side. Læg stegen over i et fad hvor det hældes vin og grønsager ved.
Stegen sættes i ovnen der er sat til 60 - 75 grader og tages ud igen når den har nået en temperatur på omkring 57 grader alt efter over rødt man ønsker sit kød


Kartoffelfondant:
Skær de ønskede former ud af kartoflerne og kog dem 10 min i saltet vand. Hæld vandet fra og lad dem stå og dampe lidt af, pensel derefter den ene side med olivenolie og sæt dem med olie siden nedad på en knald-varm grillpande. når kartoflerne har taget farve vendes de 90 grader til de har taget farve på den anden led også. 
smør smeltes med hvidløg og timian, kartoflerne koges i smørret i 30 min. de kan nu gemmes i køleskabet til de skal serveres og varmes i ovnen ved 225 grader.


Persillecreme
Persillerødderne skrælles og skæres i grove tern, de bringes i koges møre i en gryde med halv fløde og halv mælk til det lige dækker. 
Når persillerødderne er møre hældes lidt af mælken fra og resten moses eller blendes, smag til med salt og peber og hæld mere af mælke blandingen ved hvis cremen er for tyk.


Rødvins sauce:
Hæld rødvinen fra stegen over i en gryde og lad den reducere lidt, hæld fløde ved og smag til med kalvefond.(jeg brugte en af de der flasker man kan købe) hæld lidt kulør i for farvens skyld og jævn saucen hvis man mener der er behov for det 

Note:
Jeg Kan desværre ikke huske hvornår jeg satte stegen i ovnen, så jeg har ikke nogen tid på hvor lang tiden den stod i ovnen men den var på ca 1 kg og fik på den gode side af 5 timer.
Jeg prøvede at bruge kartoffel resterne i persillerods cremen og blenede den med stavblender, det var dog en dårlig ide pga stivelsen i kartoflen så hvis man gør det skal cremen moses som en kartoffelmos.

0 kommentarer:

Send en kommentar